Advarer mot nyresykdom hos hund!

Dyrebeskyttelsen Norge ønsker igjen å gjøre hundeeiere oppmerksomme på Fanconi syndrom. Dette er en akutt nyresykdom, som er relativt sjeldent, men man har sett en økning i antall tilfeller her i Norge det siste halvåret.

Man har ikke funnet synderen til sykdommen, men det mistenkes at det kan komme fra tørket kjøtt (blant annet jerky av kylling). Inntil videre kan det være lurt å unngå å gi hunden sin dette.

Begynner hunden din å drikke mer og tisse mer enn normalt, anbefales det at man kontakter veterinær. Jo raskere behandling ved påvist Fanconi syndrom, jo større er sjansen for at hunden blir helt frisk.

 

Økt forekomst av nyresykdom hos hunder

 

Symptomer på Fanconi syndrom er ifølge NMBU Veterinærhøgskolen først og fremst at hunden begynner å drikke store mengder vann. Hyppig vannlating, for eksempel at en hund som vanligvis ikke tisser inne plutselig begynner med det, kan også være et symptom. Brekninger, mageproblemer, dårlig appetitt og generell slapphet kan også forekomme.

-Vi oppfordrer deg som vanlig til å ta kontakt med veterinær dersom hunden din blir syk, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver, seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

Mattilsynet og NMBU Veterinærhøgskolen jobber nå med å innhente mer informasjon om hundene som har blitt syke. Hvis hunden din får påvist Fanconi syndrom, så skal veterinæren din varsle NMBU Veterinærhøgskolen om dette.

Mattilsynet har per nå ingen advarsler mot konkrete produkter, men de aller fleste av de syke hundene har spist ulike typer tørkede kyllingprodukter (godbiter/treats) fra Asia. Ved tilfeller av Fanconi syndrom i andre land har det ikke blitt funnet noen klar årsakssammenheng mellom sykdommen og noen spesiell type fôr, selv etter analyse av et stort antall prøver. Hundesnacks har mange ganger blitt nevnt som et mistenkt produkt, og dette er derfor noe av det Mattilsynet ser nærmere på.

Hundegruppa

Høsten 2014 opprettet vi vår egen hundegruppe i DN Finnmark. Vi fikk med dette økt kapasitet og har siden da jobbet aktivt for å hjelpe alle Finnmarks hunder i nød. Hundegruppa jobber hovedsaklig med å ta inn og omplassere hunder som av forskjellige årsaker trenger nye hjem. Vår Hundegruppe er fosterhjems-basert, noe som vil si at hundene vi har inne er alle plassert ut i fosterhjem. Vi har derfor behov for flere fosterhjem for å kunne si JA til alle henvendelsene vi får fra fortvilte privatpersoner, Mattilsynet, politi og veterinær.

Hundegruppa har også ett stort behov for frivillige! Vi er i skrivende stund 12 medlemmer i Hundegruppa som er spredd rundt over hele fylket, og vi har enda behov for mange flere. Som frivillig i Hundegruppa er det mange ulike arbeidsoppgaver å velge mellom, blant annet disse:

- Administrativt arbeid som besvaring av telefon og mail (det er gjerne her vi kommuniserer med fosterhjemmene og de som ønsker å bli fosterhjem, frivillig eller å adoptere).
- Arrangere stand/loppemarked/selge lodd/artikler og andre aktiviteter for å samle inn penger til hundegruppa (alle pengene går uavkortet til vårt arbeid for hundene i Finnmark).
- Oppfølging av fosterhjem og nye hjem (sjekke hvordan det går i fosterhjemmet, og sette opp treningsprogram både mentalt og fysisk av den enkelte hunden).
- Delta aktivt i gruppen i vurdering av nye hjem.
- Kjøring. For eksempel hente utstyr vi får donert, hente/bringe hunder i fosterhjem/nye hjem.
- Ta bilder av hundene våre/lage bilder for reklame og annonsering på facebook og hjemmesiden.
- Forebyggende arbeid ved å spre kunnskap om hund, hundehold og trening.

Høres det ut som noe for deg? Om du vil vite mer, melde deg som frivillig, fosterhjem eller donere, ikke nøl med å ta kontakt for en hyggelig prat på vår kontakttelefon 98 44 75 92 (vi har telefontid kl 14 til kl 20 alle dager) eller på mail dbfinnmark.hund@gmail.com

 

 Dyrebeskyttelsen Norge Finnmark
postdbfinnmark@gmail.com
 dbfinnmark.hund@gmail.com
 tlf 98 44 75 92