Diabetes

Diabetes forekommer hos katt og sykdommen ter seg likt som hos mennesker. Sykdommen er arvelig, men autoimmun lidelse eller skade på bukspyttkjertelen kan også være årsaker. Overvekt øker risikoen for diabetes hos katt.

Diabetes betyr at bukspyttkjertelen ikke produserer nok insulin, men noen ganger er årsaken til diabetes at kroppen ikke reagerer normalt på insulinet det selv produserer.
Oppgaven til insulinet er å sørge for at blodsukkeret (glukose) som er i blodet tas opp av cellene og dermed kan brukes som energi. Glukose- og insulinnivåene stiger etter at man har spist. Når blodsukkeret synker, vil kroppen reagere slik at insulinet også synker. I en normal kropp er dette systemet alltid i balanse. Hos et individ med diabetes, medfører insulinmangelen at blodsukkeret blir unormalt høyt. Til slutt begynner nyrene å utskille sukker i urinen. Sukkeret trekker til seg vann fra kroppen og er grunnen økte urinmengder. For å kompensere væsketapet øker tørsten.

Symptomer
Noen symptomer på diabetes er blant annet økt væskeinntak og urinproduksjon, samt vekttap og tretthet. Ettersom sukkeret som kroppen normalt bruker som drivstoff tisses ut, blir katten trøtt og orkesløs. Kroppen begynner da å bryte ned fett og protein for å få energi, og dette leder til at katten avmagrer. Ukontrollert diabetes vil med tiden gi redusert allmenntilstand.

Diagnosen stilles ved hjelp av blodprøve og urinprøve. Her ser man etter høye nivåer av blodsukker.

 Behandling
Behandlingen vil bestå av daglige insulininjeksjoner, dette for å holde blodsukkerverdiene jevne. Blodsukkernivået må også holdes øye med gjennom regelmessige blodprøver eller urinprøver. Man må også holde øye med kattens væskeinntak.

I tillegg til medisinsk behandling, må katten settes på riktig diett og leve en regelmessig tilværelse med hensyn på fôring og mosjon. En viktig del av behandlingen er å gi korrekt fôr. Det finnes spesielle fôrtyper tilpasset katter med diabetes som inneholder mye protein og lite kullhydrater.