Kaninbur

           

At kaniner hører hjemme i bur er en av de mest vanlige mytene. Kaniner hører like lite hjemme i bur, som katter og hunder. Kaninens kropp er skapt for å løpe og det sier da seg selv at de ikke har noe i bur å gjøre.
Dessverre er det veldig vanlig å ha kaniner i bur, men med bedre kunnskap og forståelse for kaninens behov, kan man endre på dette. Visste du at kaniner som lever stillesittende liv i bur utvikler benskjørhet, og at de har behov for bevegelsesfrihet mange timer hver dag?

 

Det blir faktisk mer og mer vanlig å ha frittgående huskaniner. Det krever litt tilrettelegging, men det er absolutt en fordel å ha de frittgående. Visste du at de aller fleste kaniner kan dotrenes og bli like renslige som katter? Dokasse med høystasjon og kastrering er to ting som gir gode forutsetninger for en renslig kanin.

Om man skal ha en frittgående innekanin, så må man tilrettelegge litt. Dokasser med høystasjon, sikring av ledninger, leker og aktivitetsmuligheter, samt plasser de kan trekke seg tilbake til hvis de ønsker å være i fred, er essensielle. Kaniner liker å gnage, så det er viktig å ha ting de kan gnage på tilgjengelig, som for eksempel friske kvister. Les mer om hvordan du kan gi kaninen ditt et bedre liv her.

Om man ikke har mulighet til å ha kanin inne, så er det noen ting som man må passe på for å gi kaninen et godt liv. Kaniner er skapt for å bevege seg og trenger dermed stor plass til å boltre seg på. Et bur er som sagt ikke nok, så det er viktig at den har tilgang til en løpegård også.

Kaniner er svært sosiale dyr og blir fort ensomme om de står alene. Om kaninen skal stå ute, er det viktig at den har en kaninvenn å bo med. Les mer om sosiale kaniner lenger ned. 

Kaniner er ikke skapt for nordiske forhold, man bør derfor passe ekstra på kaniner som bor ute i kulda. Det er viktig at kaninen har tilgang på et isolert, varmt og trekkfritt hus som den kan trekke seg tilbake til når det blir kaldt. På vinteren er det spesielt viktig at de har stor plass å boltre seg på, blandt annet for å holde varmen. Les mer om kaniner, bur og kulde her.

 Visste du at kaniner og marsvin ikke skal bo sammen? 
Det er vanlig å se kanin og marsvin sammen på dyrebutikken, men i virkeligheten er de en dårlig match. Det finnes flere grunner til dette, blandt annet at kaniner er bærere av en rekke bakterier som ikke skader kaninen, men som er farlige for marsvin. Forskjellige ernæringsmessige behov er også en grunn, kaniner og marsvin spiser forskjellig mat, og marsvinets mat kan være skadelig for kaninen. Kaniner skal heller ikke ha c-vitaminer som marsvin trenger. Marsvin og kaniner har forskjellig språk og sosiale strukturer, som kan føre til konflikter. Det er som regel kaninen som er sjefen og dette fører til stress for begge dyrene.