Atferd

Kaninen er et av de mest misforståtte kjæledyrene vi har. Mange synes kaniner er kjedelige og apatiske, men ville ikke du også vært det hvis du måtte tilbringe store deler av dagen i et lite bur? Kaniner som får lov å være kaniner og som har gode boforhold, er fantastiske og morsomme dyr. Kaniner er sosiale, aktive, kloke og nysgjerrige dyr, noe man virkelig får oppleve når man bor sammen med dem.

Kaniner er veldig sosiale dyr og trives aller best sammen med en kaninvenn eller to. kaniner som bor sammen bruker mye tid på å stelle hverandre, sove og spise sammen. Det som derimot er viktig å vite, er at kaninen er kolonidyr, ikke flokkdyr. Det vil si at kaninen, i likhet med oss, innimellom har behov for å være alene. Det er derfor viktig å gi dem muligheter til det i form av stor plass og gjemmesteder. Kaniner som skal bo sammen bør kastreres, introduseres på et nøytralt område og ha tilstrekkelig stort boareal.

 

Visste du at kaniner er skumringsdyr?


Det vil si at de er mest aktive på kvelden og på morgenen. På dagtid vil de gjerne ha "siesta", det vil si de sover eller slapper av og må ikke forstyrres.

Visste du at kanin ikke er et egnet kjæledyr for små barn?
Det er veldig vanlig å gi kanin som kjæledyr til barn i tro om at barn og kanin er en god kombinasjon og at kanin er et enkelt dyr å ha med å gjøre. Kaniner er ikke kjæledyr på samme måte som hund og katt. De aller færreste kaniner vil sitte på fanget eller bli bært. Kaninen føler seg tryggest når den har alle fire føttene plantet på bakken. Kaniner har et subtilt kroppsspråk som kan være vanskelig å lese, både for voksne, men spesielt for barn, noe som kan skape uheldige situasjoner. Kaniner som blir stresset og overhåndtert av barn, kan bli aggressive. Kaninen er et veldig skjørt dyr som også kan få skader av hard håndtering. 

Om man tar seg tid til å skaffe seg kunnskap om kanin og godt kaninhold og har mulighet til å gi kaninen det livet det fortjener, så er kaniner fantastiske kjæledyr som dessverre er veldig misforstått. Alle burde få oppleve en kanin som får lov å være kanin, det vil garantert skape et annet bilde enn den kjedelige kaninen som sitter i et bur i hagen. Kaniner kommer i alle former, farger og personligheter. 

I Norge finnes det dessverre flere kaniner enn det finnes gode hjem, så om du skal skaffe deg kanin, så er det mange kaniner rundt om hos Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdeling som trenger nye hjem.